Първи кулинарен фестивал в Баничан

Снимки: НЧ "Изгрев - 1930"

Ще стане ли селото място за алтернативен туризъм?

Наближава празникът на гоцеделчевското село Баничан – 8-и септември, Рождество на Пресвета Богородица. За първи път на този ден тук  ще се проведе и кулинарен фестивал.

Замисълът на организаторите е на фестивала да бъде показано всичко, което създава неповторимия облик на селото – и прочутият тукашен кромид, и плетените чорапи, и пищюмалите (престилките) …

Заявки за участие вече са получени  от четирите общини в региона,  дори от Сандански и от село Пирин. Идеята е да бъде подредена  изложба – базар на автентични храни от Пирин и Родопите. Мотото на фестивала е: „Споделяме вкусотии, споделяме духа на приятелството“. Очакват се гости и от Северна Македония, които също ще покажат оригинални рецепти.

Експертно жури от научни работници ще даде своята оценка за най-вкусните, най- автентичните и най-добре презентираните ястия.

В една от създадените за празника работилници желаещите ще могат да наблюдават как точно се приготвя тукашната Огледна баница, в която един от продуктите е кромид. В другите работилници  ще се демонстрира плетене на чорапи и везане на пищюмали.

Интересни занимания са предвидени и за децата. Те, заедно с родителите или бабите и дядовците си, могат да посетят фестивалната „Щъркелова академия“, организирана за тях от БДЗП – клон Гоце Делчев. Ще се запознаят с живота на белите ни пернати приятели, ще гледат и филмче за тях, ще наблюдават  карта на техния път.

По време на фестивала децата ще могат да рисуват, да оцветяват и да си изработят сувенирчета  за спомен.

Организацията на подобно мероприятие не е лесна работа, затова в подготовката се включват много хора.

„Впечатлена съм от ентусиазма на хората. Не са малко тези, които ме питат с какво могат да помогнат, от какво още има нужда“, казва Румяна Джибова –секретар на читалищното настоятелство при НЧ “Изгрев– 1930“ в селото.

Помага не само кметството в Баничан, но и тези в съседните села. А финансовото обезпечаване е от МЕТРО, чийто конкурс „Кулинарното наследство на България“ беше спечелен именно от това читалище. Спонсор на фестивала  е и община Гоце Делчев.

Празникът на селото ще започне със  света литургия в баничанския манастир „Успение на Света Богородица“, а фестивалът ще бъде открит в ранните следобедни часове на неделния ден. Селото ще се оглася от традиционните тукашни песни, ще бъде отдадено дължимото и на местните танци. А вечерта концерт ще изнесе известната народна певица  Боряна Карпузова.

ИНФОМРЕЖА пожелава успешен старт на фестивала в Баничан ! Нека той да се утвърди и да стане ежегоден!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK