Баничанските чорапи отново предизвикаха удивление

Снимки: Личен архив

Последната изява на читалище „Изгрев – 1930“ от гоцеделчевското село Баничан беше участие във втория международен фестивал „Балканска палитра – живи човешки съкровища от Балканите“.

Той се организира от сдружение „Глобално творчество“ – София, с институционалната и финансова подкрепа на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на страните в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Столична община.

В неделя на лятната естрада в Борисовата градина публиката можеше да се докосне до автентичния български, албански, сръбски и румънски фолклор. Тук бяха демонстрирани  и отколешни народни занаяти.

Единствените представители на фестивала от Благоевградска област бяха „Добърските баби“ и жените от Баничан.

Оправдан интерес на фестивала е проявен  към прословутите баничански чорапи и пищюмали (престилки) и към везаната карта на селото. Както казва Румяна Джибова – секретар на читалищното настоятелство, твърде много хора са искали да се снимат до оригиналната карта. Сред тях – и Албена Джонс – президент  на международния женски клуб. В шатрата на занаятите ценителите на старината са имали възможност да наблюдават как тази красота излиза изпод ръцете на изкусните българки.

Не е случайно и това, че баничанки се завърнаха в селото с награда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK