10 общински болници фалират до Нова година

Снимка: news.bg

Десет общински болници са пред фалит. Това обяви Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в Министерския съвет (МС).

Още в рамките на тази година се очаква те да банкрутират. Тези лечебни заведения имат задължения към доставчици, както и за заплати на персонала.

31 са държавните и общински болници, които са в тежко финансово състояние, по думите на Бранков.

Доктор Неделчо Тотев, от Сдружението на общинските болници, предупреди, че голяма част от общинските и държавни болници ще спрат да функционират след Нова година след повишаване на минималната работна заплата с 10%.

24 милиона лева са неразплатените средства на 31 болници. 12 милиона лева са просрочията. От години се опитваме да спрем разрухата в общинското здравеопазване, сподели доктор Тотев.

2 милиона души са потребители на общинското здравеопазване, стана ясно от думите му. Освен това изоставаме с легловата болнична база в сравнение с ЕС. Общинските болници запълват легловия вакуум. Доктор Тотев сподели, че тази информация не е заплаха, а реалните факти.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK