10 лева за кило тютюн от новия сорт "Гръцка басма" обещават фирми на производители в Неврокопско

Снимка: Infomreja.bg, архив

Представители на фирми изкупвачи на тютюн обикалят Гоцеделчевско заради големия интерес към пробно посетия и произведен тази година нов сорт тютюн „Гръцка басма”.

Договорирането с производителите става на място, при това на високи цени, съобщиха за ИНФОМРЕЖА производители от Абланица, Дебрен, Крибул, Туховища, Годешево, Вълкосел, Хаджидимово и други населени места, които са решили тази година да рискуват и пробно да заложат на новия сорт.

Договаряните цени между производители и изкупвачи от фирмите „Мисариан”, „Михайлидис”, „Саке" и други за килограм тютюн „Гръцка басма” се движат между 8 и 10 лева за килограм. 

Вече са раздадени и кашоните на производителите и се очаква всеки момент цялата пробна реколта да бъде изкупена още през близките седмици, много преди да започне масовата и същинска изкупна кампания на тютюните от другите сортове.

По информация на производители тази година са добити над 15 тона от търсения сорт. Хората са категорични, че ако фирмите спазят договорените цени  догодина повече хора и по-смело ще заложат на новия за региона сорт. 

Първите новатори по внедряването на сорта в Гоцеделчевско са членовете на Сдружението „Басмъ” на Иван Сабахлъков от Хаджидимово, повечето от които  наред с другите сортове, решиха да засадят и площи с „Гръцка басма”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK