Митничарите от "Калотина" връщали ресто от рекета, турци първи пропищели

Снимка: бТВ

Основните потърпевши са били турски шофьори на камиони

20 митически служители са обвинени в корупция като част от органзиирана престъпна група на митническия пункт „Калотина“. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР – полицаи от Дирекция „Гранична полиция“.

Припомняме, че вчера бе задържана цяла смяна на пункта, а днес някои от лицата вече са с повдигнати обвинения.

Подробности за акцията дадоха директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков и говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Групата митнически служители е имала строга пирамидална структура, която съответства и на длъжностите на самите служители. Главатар на рекетьорите е бил началникът на пункта, а неговите подчинени са събирали парите – това са началник смята и самите митничари.

Групата е действала безотказно, с арогантно отношение и е печелила около 800-1000 евро на ден от смяна.

Основните потърпевши са били турски шофьори на камиони. Те са подали сигнали до институциите с думите: „Не е възможно без да се плати, да се премине. Освен ако не се прелети!“.

При разследването е установено, че няма случай, при преминаване, при който да не е даден подкуп.

Сигнали са подавани и от българи – шофьори и търговци, както и от сърби.

Самата схема е осъществявана като са спирани предимно турски граждани в леки коли и камиони, превозвали храни на трасе „Вход камиони“. С мимики и жестове те са приканвани да заплатят, за да не бъдат проверявани на рентген или кантар. Също така създавали проблеми, които не съществуват, за да бъде взет рекет. Парите са взимани от митничарите, които определяли тарифа спрямо всеки пътуващ – не е имало фиксирана сума.

След като получили „дневната такса“ – митничарите предавали парите на началник смяна, а той давал от събраното по 50 евро фиксирано на началника на пункта. Ако началникът на пункта отсъствал в определен ден – делът му се пазел и предавал.

Установено е, че събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход „камиони“, а на „изход“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко - между 200 и 300 евро. 

Куриозът е, че при определяне на цената е връщано ресто на потърпевшия, дори са връщани монети.

Направени са изземвания от домовете на всички обвиняеми като са иззети големи суми във валута, наркотици, пломби и боеприпаси.

Тепърва ще бъде установен жизнения стандарт на митническите служители и ще бъде оценено имуществото им спрямо законното възнаграждение, което получавали.

От брифинга стана ясно обаче, че имало служители, които на ден пътували 800 км, за да пристигнат на работа.

От МВР се заканиха, че граничните полицаи има защо да се притесняват и в бъдеще.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK