10 картини, пушка и два газови пистолета откриха в къща в с.Бяла Места

снимки: МВР

10 картини и цял боен ареснал откриха спецполицаи в къща в село Бяла Места, община Якоруда. В дома на Ю.П. са конфискувани 10 картини, два газови пистолета, пневматична пушка, пушка "Уинчестър", 60 газови и бойни патрона, ножове, свещници и богослужебни книги. Собственикът на къщата е арестуван за 24 часа. Спецакцията е част от започнало разследване на служители от сектор “Културно - исторически ценности” на МВР, свързано с кражби на картини от частни домове на територията на София.

При кражбите били отнети платна с висока културно-историческа и пазарна стойност, сред които и картина на художника Ярослав Вешин “Цар Фердинанд и ген. Николаев”, предлагана нелегално за 20 000 евро, за чието изчезване от столичен дом е подаден сигнал в началото на февруари тази година. В хода на разследването са установени Ю.П., на 53 години, турски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България и И.А., на 40 години, криминално проявен и осъждан. За двамата се знае, че поддържат контакти с „доставчици”, сдобили се със стоката чрез кражби от частни домове в столицата.

Операцията е планирана преди дни, когато в Гоце Делчев бе задържан неврокопския певец Николай Урумов с шест икони. Той бил посредник при продажбата на иконите, които му били предоставени от Ю.П. Уговорено било да иска общо 6 000 евро за шестте икони. На 5 август в София бе задържан и И.А., от чието жилище са иззети 34 картини, между които и картината на Ярослав Вешин, икона, 2 портативни радиостанции, връзка с 23 броя касови и секретни ключове, накити и прибори от благородни метали. Задържан е за 24 часа. Работата по установяване на произхода и собствеността на конфискуваните културни ценности продължава.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK