Бабикян: Захладня и хората ще се приберат, Райчев: Решението е предсрочни избори

Снимка: Infomreja.bg

Политолозите анализират изхода от протестите

„Времето работи в полза на Борисов. Захладня и хората ще се приберат. След всички „ добри стъпки на управлението” обществото ще се скрие обратно. Вчера в още 7 града излязоха „предоволни хора”, които да изразят радостта си от управлението на Борисов”, каза в ефира на „Здравей, България” Армян Бабикян,  участник в протестите.

„Разбирам опита за ирония на Бабикян. Тя обаче може да се окаже вярна. Ако хората се приберат, защото им е студено, нали разбирате каква им е мотивацията, за да са на площада. Самият факт, че организаторите на протеста отказват да кажат защо организират недоволството, показва сериозността на това, което се случва. Когато има хора на площада, това държи политиците в кондиция”, каза Александър Владимиров от Института за дясна политика.

„Кога г-н Радев каза истината? Когато каза, че никой друг освен премиера, президента не трябва да има охраната на НСО или когато назначава на жена си точно такава?”,пита Владимиров.

Тези протести показват, че старото делене между ляво и дясно вече не работи, заявиха политолозите Андрей Райчев и Стойчо Стойчев в „Тази сутрин“.

Протестите сега приличат на протестите от 2014 г. – нямат социални, а политически искания, и основната им тема е върховенството на закона, което се дискутира в общественото пространство вече 20-25 години, каза Стойчев.

Голямото събитие е, че дясното вече има нов лидер за пръв път от Иван Костов насам. Името на този лидер е Христо Иванов, заяви Райчев.

Според него Иванов е наложил нов тип говорене, като е избягал от класическата „антикомунистическа риторика на дясното от 90-те“. Съпредеседателят на „Демократична България“ прави дребни забележки в интервютата си към своите опоненти и те променят своето поведение, смята Райчев.

Като пример той даде случая с Корнелия Нинова, която Христо Иванов не е атакувал на антикомунистическа основа, а я упрекнал за това, че не говори срещу Гешев, след което лидерът на БСП започнал да критикува главния прокурор.

Вече имаме ясно изразен център, дясно и ляво в нашето политическо пространство, категоричен е Райчев, според когото дълго време – от управлението на Симеон Втори, десните не са могли да се еманципират от центъра.

„Старото делене ляво-дясно отдавна не работи“, смята и Стойчев, който вижда голямото „голямото делене сега между либерализъм и консерватизъм“. Политическите сили, участващи в протестите сега, са пролиберално настроени.

Акцията на Христо Иванов на плажа в „Росенец“ е имала успех, защото е била насочена срещу „демона“ Ахмед Доган, иначе има много заградени плажни ивици по нашето Черноморие, но те нямат такова символно значение, заяви Стойчев.

По неговите думи президентът Румен Радев е обединител на всички разнопосочни искания на протестиращите и „той е лицето на цялата тази амалгама“.

Андрей Райчев е убеден, че ситуацията ще се успокои само чрез предсрочни избори, а президентът Радев ще направи нужното, за да се пресече търговията с гласове.

Според него президентът ще припознае някоя политическа сила, чрез която да участва във вота.

Андрей Райчев пък е убеден, че Румен Радев няма да направи партия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK