10 години затвор за 8 дилъри след акция на ГДБОП

Снимка: Infomreja.bg

Специализираната прокуратура /СП/ постигна осъдителни присъди срещу лица, занимаващи се с разпространение на наркотици.

С решение на Специализирания наказателен съд от 26.03. са признати за виновни подсъдимите И.К., А.К., Е.Я., И.И, А.А. и М.Е и двама граждани на страни от близкия изток – Н.А. М.Е.. за това, че от септември 2014 г. до януари 2016 г. са се занимавали с разпространение на наркотици.

Лицата са обвинени през 2016 година след специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Петима от участниците бяха задържани по време на наркосделка на паркинг в Пловдив с 50 кг амфетамин. Общо иззетото количество на наркотици е 108 кг. - амфетамин на хапчета.

Според събраните и представени в съда доказателства групата е действала от септември 2014 г. Арабските граждани са поръчвали големи количества амфетамин, за да го пласират в държави от Арабския полуостров, но част от наркотика е бил предназначен за българския пазар.

Съда е наложил следните наказания:

1. И.К.-  лишаване от свобода за срок от 10 години и парична глоба в размер на 70 000 лева.

2. А.К. лишаване от свобода за срок от 7 години и парична глоба в размер на 50 000 лева.

3. Е.Я. – лишаване от свобода за срок от 7 години и парична глоба в размер на 50 000 лева.

4. И. И.  - лишаване от свобода за срок от 3 години и парична глоба в размер на 20 000 лв. За него извършеното престъпление е в условията на опасен рецидив, тъй като е в периода на изпитателен срок на три годишна условна присъда. 

На двама чужди граждани – Н. А. от Йордания и палестинецът М. Е. съда е наложил парична глоба по 1000 лева.

Специализираният съд е оправдал соченият за организатор на престъпната група – Г.Х., специализираната прокуратура ще протестира решението на съда в законоустановеният срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK