54 първокласници прекрачват прага на училището в Рибново, общият брой на учениците е 500

Снимка: Infomreja.bg

Три паралелки първокласници след броени дни ще прекрачат прага на училището в най-голямото село в община Гърмен - Рибново. Броят на учениците в СУ „Йордан Йовков“ през новата учебна година ще бъде близо 500.

"Тази година повечето първокласници са от Рибново, имаме само няколко деца от съседното село Осиково", съобщи директорът Манчо Джуркин. Той сподели, че преди старта на новата учебна година предстои назначаването и на трима нови млади учители от Рибново, завършили тази година висшето си педагогическо образование. 

Децата и тази година обаче ще учат на две смени заради липса на достатъчно класни стаи. Поради високата раждаемост и многото деца в Рибново е вече тясно и в детската градина. Училището има филиали в съседното село Осиково, но класните стаи пак не достигат за протичане на нормален учебен процес, е болният проблем за учители, родители и ученици от родопското село. 

"Решението на проблема е единствено построяването на новия и модерен корпус, който ще свързва досегашното училище с още 12 нови класни стаи, физкултурен салон и др. За Рибново това строителство е наложително, защото, макар и голямо, досегашното училище се оказва твърде малко, за да побере всичките ученици, които и тази година по принуда ще учат на две смени поради недостиг на класни стаи", коментира пред ИНФОМРЕЖА директорът на школото, Манчо Джуркин. 

Както писа ИНФОМРЕЖА, в последните дни на май тази година в Рибново бе представен изработеният от младия архитект Валентин Тюфекчиев мегапроект за цялостно реновиране на досегашното училище и построяване на нов корпус с още 12 класни стаи. 

Представянето на проекта събра и обедини в Рибново власти и различни религии, които единодушно заявиха, че трябва да всяка цена да се намери финансиране и проектът да бъде изпълнен, тъй като от него най-голяма нужда имат подрастващите. 

Четвъртият президент на Република България, Росен Плевнелиев, д-р Милен Врабевски - председател на Фондация "Българска памет", зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството - Петър Николов, депутатите - Димитър Гамишев от ГЕРБ и Богдан Боцев от БСП, началникът на Регионалното управление на образованието - Ивайло Златанов, бъдещият евродепутат Асим Адемов - учител и директор на училището в Долно Дряново, кметът на община Гърмен - Минка Капитанова, председателят на Общинския съвет - Исмет Узунов, районният мюфтия Айдън Мохамед, общински съветници, кметове, директори на училища и учители от Гоцеделчевския регион от различни партии и религии бяха сред официалните гости при представянето на идейния проект на арх. Тюфекчиев. 

Денят на представянето на проекта за пълното реновиране на училището и уширението му чрез допълнителен модерен корпус се превърна в истински празник на надеждата за жителите на Рибново, че селото след година-две ще има своето голямо училище, в което да учат децата от първи до 12-и клас и в него да работят и развиват своят потенциал младите учители от селото.

В идейния на този етап проект в новия учебен корпус е предвидено построяването на още 12 класни стаи, спортни площадки, физкултурни салони, лекарски и зъболекарски кабинети, паркоместа и други удобства за многото ученици и учители, напълно отговарящи на европейските стандарти на образованието.

"Сигурен съм, че село Рибново ще има своето ново и просторно училище, защото зад проекта ни застанаха Министерството на образованието и науката, Община Гърмен, управляващото в момента правителство, четвъртият президент, големият българин д-р Врабевски и още много други отговорни хора и институции за осигуряване на финансирането и за реализиране на строителството", сподели директорът Манчо Джуркин. 

 

Идейният проект за новото училище в Рибново
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Архитект Валентин Тюфекчиев

КОМЕНТАРИ

рибтово13:36 - 08.09.2017
Знаете ли това кога ще стане? - точно никога ! А знаете ли защо ?- защото проекта не струва повече от 1 милион , те търсят 2 милиона. За кого е разликата ? Не се знае , защото има много маймуни на клона.
помацу17:27 - 05.09.2017
Браво така се прави.Всяко нещо,което е добро за обществото не трябва да разделя,а напротив да обединява всички,без разлика на етнос, пол,религия и др.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK