10 европроекта е спечелила Община Сатовча за 7 години

снимки: Областен информационен център - Благоевград,

Общо 10 проекта на стойност 3,2 милиона лева по оперативните програми са договорени в община Сатовча за изминалия програмен период 2007-2013 г. Данните бяха дискутирани на работна среща на експертите от Областния информационен център в Благоевград с ресорния заместник-кмет Румен Орачев.

Близо половината от тези средства – над 1,5 милиона лева, са вложени в инфраструктурата на общината по ОП „Регионално развитие“ за ремонт и оборудване на 6 детски градини и за укрепване на съществуващо свлачище в с. Плетена.

Повечето от проектите на общинска администрация са по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По тази програма успешно се изпълнява проект „Социални услуги в домашна среда“ на стойност 234 957 лева.

Със средства от програмата предстои също да бъде създадено социално предприятие за озеленяване и благоустройство на територията на община Сатовча в с. Годешево. В него ще намерят препитание 18 представители на уязвими социални групи от общината - самотни родители, многодетни майки, лица от малцинствени етнически групи и дълготрайно безработни лица.

Освен общинска администрация, успешни проекти имат едно предприятие, едно училище и една неправителствена организация. Неправителствената организация е използвала средства по проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за подобряване на мултикултурната среда в училището и детската градина в село Сатовча.

Близо милион са средствата, привлечени от бизнеса в малката община, който благодарение на своята активност е успял да се възползва от предоставяните възможности по ОП „Конкурентоспособност“, както за въвеждане на международни стандарти, така и за технологична модернизация.

Освен по Оперативните програми, в община Сатовча работят активно и по европейската програма за териториално сътрудничество с Гърция.

По проект „Трансгранична школа за традиционен фолклор и етнография – мост между легендата и реалността в Европа”, се изгражда трансгранична школа в село Плетена и се оборудва фолклорно училище в общината партньор от гръцка страна в проекта с цел запазване на специфичните културни традиции и фолклорно наследство в трансграничния регион.

 

снимки: Областен информационен център - Благоевград,
снимки: Областен информационен център - Благоевград,

КОМЕНТАРИ

до iberiec11:36 - 01.03.2014
Пишат с големи букви защото на тях всичко им е голямо ! На Мара шутката и била вече толкова голяма, че три едновременно да и вкарат вече не ги усещала!
iberiec11:30 - 01.03.2014
....i zashto adjeba kradcite pishat samo s golemi bukvi!?
Do purvencite11:27 - 01.03.2014
Da purvi ste, .....no PO KRADENE!
за моста и парите два пъти11:23 - 01.03.2014
Аз не мога да разбера, кой му дава на тоя кмет да съсипва така паметници на културата? Тва наби е римски мост...А тоя същия плужек източи пари преди това пак за него да ги уж вастановява.....Нали помните табелата дето седеше там по проекта!? Айде сега Прокурора да се задвижи малко защото това мирише на пране на европейски пари - за едно и също нещо по два пъти!

FACEBOOK