Успешна и наситена с преживявания бе годината за ТД „Осогово“ - Кюстендил

Снимки: Личен архив

Равносметка на туристическото дружество за 2019 година

В края на всяка година с новогодишно тържество туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил, изпращат старата година и отправят взор към новата. „Успешна, наситена с емоции и преживявания бе 2019 година за  дружеството“ - сподели председателят на дружеството - Христо Абаджиев.

Трудно е да се определи,  кое от всичките ни мероприятия е най-доброто. Безспорно  най-вълнуващите ще си останат екскурзионните летувания, а тази година направихме няколко. Те са най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение, далече от цивилизацията и суетата на света.

Желаещите за екскурзионното летуване в Стара планина бяха много и се наложи да се направят две групи. Маршрутът ни беше: връх Шипка, хижа „Узана“, хижа „Мазалат“, хижа „Тъжа“, връх Ботев, хижа „Рай“, хижа „Васил Левски“, град Карлово.

„Релакс в полите на Рила“. Така нарекохме нашето релаксиращо екскурзионно летуване в Рила. Изходната база бе в курортен комплекс Семково, като всеки ден правехме лъчове. Посетихме Скалишките и Вапски езера, Сухото езеро, Добърско и др. Да подишаш въздуха на Семково, да потопиш крака в студените планински ручеи, да откъснеш горско цвете, да се разходиш сред вековните гори, а вечер да се потопиш в басейна и след всички емоции и водната гимнастика да се опиташ да запомниш всичко и да си обещаеш, че един ден пак ще се върнеш, пак ще минеш по същия маршрут и ще се чувстваш пак така щастлив и доволен. 

„Екстремните прелести на Родопите“, така нарекохме нашето екскурзионно летуване в Родопите. Програмата беше много амбициозна и екстремална - „Дяволската пътека“ край село Борино, забравеното от бога селце – Кушла, Златоград, Тракийските метеори в Гърция, екопътеката „Каньона на водопадите“. Видяхме много пещери и скални гробници. Какво ли нямаше  – екстремни пътеки, надупчени скали като швейцарско сирене, места като в лунен пейзаж, огромни арки, гробници или места за медитации на жреците, скални глави бдяха като стражи. Чудеса, чудеса, чудеса…

Който веднъж е посетил Тетевенския  и Троянски Балкан остава впечатлен от тази дивна природна красота. Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в този край, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Думи достатъчно силни да пронижат сърцето на всеки милеещ за Родината! Ние изпитахме тази тръпка!

През изтеклата година се насладихме и на прелестната планина Нидже и „Градините на рая“ в Гърция. Изкачихме връх Каймакчалан / 2521 м/, най-високия връх на планината Нидже. Заедно с туристи от Скопие направихме един нов маршрут и видяхме каньона Матка през птичи поглед. Красиви и впечатляващи места плениха вниманието ни при зимното изкачване на връх Мечит в Рила и Драговски камък в Гребен планина.

Над 200 туристи от България, Сърбия и Македония направихме традиционна среща на 106 пирамида, при село Жеравино в Чудинската планина. С развети национални знамена и тази година се събрахме с приятели – туристи на връх Руен – първенеца на Осоговската планина, връх Руй, връх Милевец /Милевска планина/, връх Църноок /Дукат планина/.

Туристите ветерани активно участваха в проявите на дружеството.  Вече шеста година клубът на туристите ветерани е домакин на националната среща за  празника на черешата. Незабравими спомени, задно с туристи от Варна остави и екскурзията им до село Лиляч, Невестино, Стобски пирамиди и Руенския манастир. По случай международният ден на възрастните хора, клуба на туристите ветерани към туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил, направи впечатляваща екскурзия: водопад „Попина лъка“, параклиса и пещерата на Свети Иван Рилски в местността „Тремошница“ - в подножието на Пирин планина и забележителностите на Сандански.

Туристическият хор „Осоговско ехо” участва във всички прояви на града и се изявява и печели отличия на много фестивали из страната. Всяка година клуба по воден туризъм - „Струма 2012” организира воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват  каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора и др. Клубът взе участие в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир Жребчево и горното течение на р. Тунджа и други.

Спортен клуб по ориентиране „Руен – 92“ към туристическо дружество „Осогово“ гр. Кюстендил, и тази годена бе домакин на откритото състезание по ориентиране. Стартираха над 150 състезатели от 10 до 85-годишна възраст, представители на 20 клуба от страната. През отчетният период спортно - тренировъчната дейност на СКО ”Руен - 92” - гр. Кюстендил   участваха в 12 Национални и републикански купи и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране.

Велосипедистите от велоклуб „Гайда“ към ТД ”Осогово” - Кюстендил, направиха интересен преход от град Земен - язовир Пчелина – Ковачевци – Земен. Любим е и маршрута: с. Копиловци-с. Шишковци-с. Драговищица-с. Горановци - Олтоманци - Босилеград и обратно. В мероприятието се включват и приятели от Дупница, София и Радомир. Наши представители участваха и в международния велопоход „Беласица тур 2019“ до Дойранското езеро.

През настоящата 2019 г. и следващата година дружеството има амбициозни планове по отношение на поставяне на нова туристическа маркировка и поддръжка на съществуваща на територията на община Кюстендил. Изготвен бе план за възстановяване на съществуващите маршрути и маркиране на нови такива. Подменени бяха старите и откраднати табели, сменени бяха счупените и паднали колове с нови, така че маршрутите да бъдат приятни и безопасни за туристите. Предстой изготвянето на няколко информационни табла, които ще бъдат поставени на изходните точки.

И както казва нашият приятел и водач Любо Младенов: „Някои хора трупат пари, а други – спомени. Парите донасят възможности.  Но истинските хора, които знаят какво искат от живота, трупат спомени, сподели секретарят на дружеството, Силвия Михова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK